Επικοινωνήστε μαζί μας
Πατησίων 81, Αθήνα
info@migrant.gr
210-8831620
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ

Το ΕΦΜ στο συνέδριο του Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων Ι.Ο.Μ.

Το ΕΦΜ στο συνέδριο του Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων Ι.Ο.Μ.

Να αναγωριστεί η ιδιότητα του αλλοδαπού δημοσιογράφου

Εκδηλώσεις του ΙΟΜ:
Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και Διαμόρφωση Στερεοτύπων. Συνέδριο

Με επιτυχία ολοκλήρωσε τις εργασίες του το συνέδριο με θέμα «Τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και η διαμόρφωση στερεοτύπων», που διοργάνωσε στις 14/2/2007 το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο έργο «Οι διαστάσεις της Ξενοφοβίας και η Διαμόρφωση πολύ-πολιτισμικών προτύπων» της Κ.Π. Equal. Το συνέδριο, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΙΟΜ, κ. Ροδόλφος Μορώνης είχε στόχο την προώθηση της δημόσιας συζήτησης, αλλά κυρίως την ευαισθητοποίηση των «εργατών» των ΜΜΕ σχετικά με το κρίσιμο αυτό θέμα. Ο κ. Μορώνης τόνισε επίσης την έλλειψη γενικής και ειδικής παιδείας που παρατηρείται στο χώρο των Μέσων και επεσήμανε ότι στο μέλλον το ΙΟΜ σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΑ θα πρέπει να αναλάβει δράσεις ενημέρωσης και επιμόρφωσης.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του έργου, Αγγελική Μήκα παρουσίασε τις δράσεις και τα αποτελέσματά του , ενώ ο κ. Γιάννης Ευσταθόπουλος, εκπρόσωπος της εταιρείας VRPC παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας για τις στάσεις και αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους μετανάστες. Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μαρτυρούν μία αυξανόμενη αποδοχή των Ελλήνων όσον αφορά την παρουσία μεταναστών στην χώρα.

Ο Πρόεδρος του τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ, καθηγητής Γιάννης Πανούσης τόνισε ότι στην ελληνική κοινωνία παρατηρείται για το θέμα των μεταναστών ένα θεωρητικό «ναι» και ένα πρακτικό «όχι», και επεσήμανε πως στην ειδησεογραφία είναι ορατά τα εγκλήματα που διαπράττονται από μετανάστες, παραμένει όμως αθέατη η άλλη πλευρά, αυτή της ταλαιπωρίας των μεταναστών και της προσαρμογής τους στην ελληνική κοινωνία.

Ο καθηγητής του τμήματος ΕΜΜΕ, Στέλιος Παπαθανασόπουλος, μέλος του Δ.Σ. του ΙΟΜ που συντόνισε την Α΄ ενότητα δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να πάψει να είναι μία χώρα των διαπιστώσεων και να προχωρήσει σε πράξεις. Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Αλέξανδρος Ζαβός, παρουσίασε τις θετικές διαστάσεις της μετανάστευσης στην χώρα μας, και τόνισε την ανάγκη μιας περισσότερο ψύχραιμης και ισορροπημένης καταγραφής της από τα ΜΜΕ αντί της μέχρι σήμερα επιφανειακής προσέγγισης. Η κυρία Ιρις Αυδή – Καλκάνη, μέλος του ΕΣΡ, δήλωσε πως το Συμβούλιο έχει περιορισμένες αρμοδιότητες παρέμβασης στο περιεχόμενο των προγραμμάτων και των εκπομπών και προσέθεσε ότι τα ΜΜΕ θα έπρεπε να δημιουργήσουν μηχανισμούς αυτορρύθμισης. Ο Γιάννης Κατερέλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου μίλησε για τον ρόλο που έχουν αναλάβει τελευταία τα ΜΜΕ όσον αφορά τη διόρθωση των κακώς κειμένων σε πολλά κοινωνικά θέματα αλλά και για την επίδραση και το συναισθηματικό φορτίο που φέρουν οι λέξεις ξενοφοβία και ρατσισμός.

Ο κ. Σεραφείμ Φυντανίδης, Διευθυντής της Εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» που συντόνισε την Β΄ Ενότητα παρατήρησε ότι στην περίπτωση δημοσίευσης θεμάτων, στην εφημερίδα, σχετικών με θέματα μετανάστευσης, ρατσισμού και ξενοφοβίας τα μηνύματα από το κοινό δεν είναι θετικά. Ο κ. Πάνος Σόμπολος Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ επεσήμανε ότι πολλές φορές και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι, λόγω άγνοιας, παρασύρονται σε ρατσιστικές συμπεριφορές, τόνισε ωστόσο ότι ο δημοσιογράφος οφείλει να αντιμετωπίζει ισότιμα τους πολίτες και να διασφαλίσει τον κοινωνικό του ρόλο. Ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΑΠΕ, Γιώργος Ταμπακόπουλος μίλησε για το πώς η γλώσσα και οι λέξεις επηρεάζουν τις αντιλήψεις μας, για συνηθισμένα στερεότυπα που εμφανίζονται στα ελληνικά ΜΜΕ και για την υποχρέωση των ρεπόρτερ των μεγάλων εθνικών πρακτορείων να αποφεύγουν τα «κλισέ» και τα στερεότυπα. Ο Γιάννης Μιχελάκης, Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης ANT1 δήλωσε ότι η τηλεόραση είναι η εύκολη λύση για την μετάδοση ευθυνών γιατί είναι κυρίαρχο μέσο, προσέθεσε, ωστόσο, ότι προβάλλει κυρίως το κακό γιατί αυτό εντυπωσιάζει τον κόσμο, ενώ τόνισε ότι στερεότυπα δεν υπάρχουν μόνο στις ειδήσεις αλλά στις άλλες εκπομπές καθώς και στις διαφημίσεις. Ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης, δημιουργός τηλεοπτικών σειρών που πραγματεύονται θέματα μειονοτήτων και μεταναστών, είπε ότι η προκατάληψη γεννιέται από την άγνοια και παρατήρησε ότι η ανταπόκριση του κοινού, τουλάχιστον κατά το διάστημα προβολής των σήριαλ, ήταν ιδιαίτερα θετική απέναντι στις συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες που αφορούσε το σενάριο. Το συνέδριο έκλεισε με την ομιλία του ο κύριος Μοαβία Αχμέτ, Συντονιστής του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, ο οποίος έδωσε στοιχεία για ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό θέμα, τον Τύπο των μεταναστών. Όπως είπε, στην Ελλάδα κυκλοφορούν 28 εφημερίδες σε 11 γλώσσες που απευθύνονται σε 50.000 μετανάστες. Όπως είπε ο κ. Μοαβία, στις συγκεκριμένες εφημερίδες δεν γράφει κανένας Έλληνας, ενώ αποφεύγουν να θίξουν ζητήματα ρατσισμού εκτός και αν αυτά ανοίξουν στα ελληνικά ΜΜΕ.
Προκειμένου το ευρύ κοινό, γηγενείς και μετανάστες, να έχουν πρόσβαση στον μεταναστευτικό Τύπο, το ΙΟΜ έκανε την πρόταση να συμπεριλαμβάνεται ως ένθετο σε κάποιο εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας.
Το συνέδριο παρακολούθησαν δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι των επαγγελματικών οργανώσεων του οπτικοακουστικού τομέα, φοιτητές επικοινωνίας και ΜΜΕ, νομικοί, κοινωνιολόγοι, ερευνητές κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ;

ΧΟΡΗΓΟΙ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ